Cauta anunturi imobiliare

  
     

 
 vanzare-cumparare  
 inchiriere
Cauta pe site

  
   

   cautare avansata   cautari recente
Nu esti logat!
Membru  
Parola  
INFORMATII

Stiri
Oferte imobiliare
Fise tehnice produse
DOSARE tematice
Amenajari / tendinte
Feng Shui
Mobilier
Acasa la VEDETE
Prin Baneasa
Profile firme
Consilier juridic
Financiar
vezi toate sectiunile

SONDAJ

CONCURS

Castiga un set de asternuturi de pat oferite de SleepFit!

Tu alegi tipul de asternuturi pe care ti-l doresti si noi ti le facem cadou!

detalii


PARTENERI


HOME INFORMATII PRODUSE SERVICII ANUNTURI POZE FORUM  
homespot.ro > Articole > DOSARE tematice > Gradina - posibilitati infinite
Gradina - posibilitati infinite
Scris de verde pe 12-06-2007

gradinaUn subiect extrem de generos, grădina poate lua atâtea forme câţi oameni şi gusturi există. Prin alte cuvinte, grădina ta te reprezintă, îţi reflectă personalitatea şi stilul de viaţă. Aşadar, dacă ai un petic de pământ lângă casă şi nu ştii exact ce să faci cu el, de unde să începi amenajarea, mai întâi închide o clipă ochii şi vizualizează grădina ta de vis: culori, mirosuri, forme... După care deschide ochii şi revino la realism: jungla luxuriantă pe care ţi-ai închipuit-o nu încape în cei trei metri pătraţi pe care-i ai la dispoziţie, sau statuile de marmură şi havuzurile spectaculoase din imaginaţia ta nu sunt sustenibile financiar, nu cu salariul tău mediu de român. Asta nu înseamnă că trebuie să-şi sacrifici visele din cauza condiţiilor insuficiente ci că trebuie să ştii cum să le adaptezi la resursele de care dispui.

Câteva condiţii de care trebuie să ţii cont sunt amplasarea grădinii faţă de punctele cardinale, poziţia faţă de stradă şi vecinătăţi, armonizarea cu stilul arhitectural al casei, clima din zonă şi dimensiunile terenului pe care doriţi să-l transformaţi într-un spaţiu de relaxare şi petrecere a timpului liber. De asemenea, este indicat să stabiliţi de la bun început scopul grădinii: relaxare, cultivare de fructe şi legume, răsaduri de flori sau pur şi simplu crearea unui ansamblu care să vă mângâie simţurile. Grădinile pot fi şi mixte, de exemplu legumele şi florile nu trebuie neapărat separate, precum şi elemente ca gazon, pietriş, butuci, bolovani, praguri pot fi combinate în nenumărate feluri. Planifica-ti spatiul astfel incat elementele vegetale sa poata crea un peisaj unitar, vizibil din orice unghi.

Din punct de vedere al stilului de amenajare, sunt două direcţii principale în care poţi merge: grădina formală sau informală. Cea formală presupune forme geometrice, linii drepte şi unghiuri, o împărţire matematică şi riguroasă a spaţiului, organizare, precizie şi simetrie. Grădina informală este mai sălbatică, peisagistă, caracterizată prin combinaţii îndrăzneţe ca răsaduri de legume cu plante agăţătoare, pomi fructiferi şi tufe luxuriante, printre care şerpuiesc alei neregulate.

gradina1Stilul formal este specific grădinilor franţuzeşti şi a pornit de la palatele medievale din Franţa. În prezent, grădina Versailles este una din cele mai mari grădini formale din lume şi se remarcă prin aleile regulate, statuile şi fântânile sale, tufele tăiate simetric, copacii aliniaţi drept, gardurile vii, gazonul bine întreţinut. Stilul formal pentru gradina se potriveste ca o manusa persoanelor care iubesc simplitatea si frumusetea lucrurilor clare, bine definite. Din punct de vedere pur pragmatic, gradina formala este ideala pentru o casuta de vacanta, pe care o vizitezi doar o data pe saptamana: este echilibrata si iti ofera liniste, iar lucrarile de intretinere te vor relaxa si te vor ajuta sa iti incarci bateriile pentru o noua saptamana. Grădina formală trebuie întreţinută atent şi regulat, gardul viu şi arbuştii trebuie tunşi periodic pentru a-şi menţine forma.

Stilul informal de amenajare a grădinii a apărut în secolul al XVIII-lea ca o reacţie la pragmatismul grădinilor formale, la încercările omului de a îngrădi manifestările naturii în simple forme geometrice. Grădina informală a luat amploare în Marea Britanie, unde casele de ţară erau împrejmuite de spaţii verzi cu aspect sălbatic şi o diversitate de plante, pietre, ape şi elemente de lemn, amestecate cu multă fantezie. Cautarea romanticului in locul clasicului, a spiritului mai degraba decat a intelectului s-a tradus, in arta gradinaritului, in combinatii indraznete de tufe cu flori izolate, trandafiri agatatori, plante perene si anuale in acelasi strat de flori, culori si texturi alaturate pentru a da farmec si originalitate fiecarei gradini si, in acelasi timp, pentru a ramane aproape de natura. Însă şi acest tip de grădină are nevoie de îngrijiri speciale, având în vedere diferenţele mari dintre plantele folosite. Pentru facilitarea întreţinerii plantelor, este ideală gruparea acestora în funcţie de necesităţile de lumină, căldură şi apă. Pastreaza, pentru umbra, tufele care se dezvolta foarte bine intr-un astfel de mediu - cum sunt azaleele, iedera sau Kerria - si cultiva, la soare, plante care iubesc lumina directa si suporta mai bine uscaciunea verii. De asemenea, pentru plantele de apa, poti amenaja un mic iaz sau chiar poti monta o fantana. Rezerva-ti, pentru plantele aromate sau cele medicinale, o latura a unei carari de trecere in gradina, pentru a le avea tot timpul la indemana.

gradina3Alte stiluri de grădini:
- Grădinile baroce sunt de obicei mai sofisticate, încărcate cu multe tipuri de plante cu flori sau frunze decorative. Sunt caracterizate de rigoarea oferită de gardurile vii din buxus, care formează desene labirintice în interiorul cărora sunt elaborate adevărate opere de artă, în aşa fel încât tabloul floral să fie cât mai variat şi îndelungat, în funcţie de succesiunea anotimpurilor.

- Grădina asiatică, mai riguroasă, mai pretenţioasă, dar nu foarte greu de realizat, trebuie să se integreze foarte bine spaţiului dintre casă şi împrejurimi. Elementele specifice sunt aleile din pietriş, curgerile de apă şi o serie de plante caracteristice.

- Cele cu flori, care, în filozofia asiatică, simbolizează forţa vitală pură, plantele cu frunze decorative (bambus, arţar) sau bonsaii de exterior, atât de preţioşi. Această grădină trebuie să fie decorată cu obiecte de ceramică (vase, statuete Buddha). Pentru a obţine atmosfera intimă a unei grădini asiatice veritabile, împrejmuim limitele cu gard viu, liane, arbori. O altă caracteristică a acestor spaţii este ordinea care domină şi care oferă atmosfera necesară meditaţiei.

- Grădinile naturale sunt mai simplu de realizat. Aceste spaţii trebuie gândite unitar (grădinile rustice se întind pe spaţii generoase), deci trebuie să avem în vedere faptul că arborii şi arbuştii pe care îi plantăm ca puieţi îşi modifică mult forma şi dimensiunile în timp. Profesioniştii sau grădinarii amatori e bine să folosească plante care să decoreze pe tot parcursul anului.

- Grădinile acvatice vor conţine un lac, un iaz sau un bazin îngropat (atunci când spaţiul este mic). Aranjamentele care se fac în interiorul sau în jurul acestor locuri cu apă trebuie să conţină plante specifice (de apă sau mlaştină), pietre, chiar şi fauna caracteristică apei şi pot deveni locuri încântătoare pentru cei care le privesc. O grădină acvatică se poate realiza cu multă fantezie şi pe un teren mic, imitând perfect un colţ de natură.

- Grădinile suspendate sunt o soluţie pentru casele fără curte, mai ales la noi, unde construcţiile uriaşe nu mai lasă loc şi de o grădină, oricât de minusculă. Condiţia primordială este ca aceasta să fie proiectată în acelaşi timp cu casa, fiindcă trebuie respectate anumite reguli. Casa va suporta o greutate suplimentară importantă (stratul de drenaj şi pământul), acoperişul, de asemenea, trebuie să aibă o izolaţie specială, precum şi scurgeri pentru micuţa noastră grădină. Astfel de spaţii pot fi decorate cu plante cu port pitic sau chiar târâtor, care pot forma covoare superb colorate pe tot parcursul sezonului cald.

- Nu trebuie să uitam grădinile interioare (patio), care pot deveni adevărate oaze de verdeaţă ascunse între ziduri. Aici, plantele vor fi aşezate în jardiniere, ghivece sau coşuri suspendate. Avantajul grădinilor mici, cu plante crescute în vase este că îşi pot modifica aspectul oricând doreşte proprietarul, prin simpla mutare, de exemplu, a locului vaselor.


Puncte focale în grădină

Ca şi în cazul amenajărilor interioare, şi în grădină trebuie să existe zone care să atragă atenţia în mod deosebit, pentru ca peisajul să nu devină monoton. În grădină, punctele focale constau în elemente ca fântâni, aranjamente de pietre de diverse culori şi mărimi, bănci, jardiniere, leagane, copaci sau arbuşi deosebiţi. Pentru grădinile mari se pot amenaja mai multe puncte focale, însă într-o grădină mică mai mult de două dau deja un aspect prea încărcat ţi distrag atenţia privitorului.

gradina4Trebuie sa va ganditi la ceva unic pentru gradina dumneavoastra, o planta aparte cu o culoare vibranta de genul unui cannas inalt si portocaliu sau un artar japonez. O idee inedita este si o planta mare, arhitecturala de genul Cimicifuga sau de ce nu, o singura planta cu flori albe mari. Totuşi, nu este neaparat necesar sa construiti intreaga gradina in jurul unui punct focal. Mai importante sunt stilul gradinii si plantele ce urmeaza sa o populeze.

Daca aveti deja un copac in gradina acesta se va transforma automat in punct focal chiar daca doriti sau nu. Tot ce mai puteti face este sa plantati langa el o planta agatatoare sau una gen tufis.

Punctul focal nu este neaparat asezat in mijlocul gradinii. Il puteti amplasa intr-un colt. Daca gradina este circulara incercati sa-l amplasati undeva de unde se poate avea si o perspectiva asupra intregului ansamblu.


Alegerea culorilor în grădină

Este deja un fapt binecunoscut că folosirea culorilor influenţează foarte mult starea de spirit a omului, astfel că alternanţa nuanţelor calde cu cele reci trebuie gândită înainte de luarea oricărei decizii. Culorile calde, ca roşu, galben, portocaliu, dau o stare de optimism şi vitalitate, în timp ce nuanţe reci ca albastru, alb, violet relaxează şi calmează. Dacă doriţi să faceţi din grădină o oază de linişte şi meditaţie, un spaţiu în care să citiţi şi să vă relaxaţi, este indicată predominanţa nuanţelor reci ca albastru şi alb. Culorile reci sunt indicate ţi în cazul în care grădina este mică, pentru că acestea oferă iluzia de spaţiu şi aerisire.

Culorile calde, aprinse, sunt ideale pentru marcarea punctelor focale, pentru crearea unei stări de intimitate şi apropiere. Dezavantajul este că acestea trebuie folosite cu moderaţie în grădinile mici, pentru că vor da impresia de aglomerare.

Dacă doriţi o grădină viu colorată, cu imact vizual puternic, folosiţi contraste ca galben şi violet, albastru şi portocaliu, alb şi roşu aprins.

La ansamblul cromatic nu contribuie numai plantele alese, ci şi accesoriile de grădină ca ghivece, praguri, bănci, alei.


Grădina şi anotimpurile

Daca stiti perioadele de inflorire ale plantelor, puteti face in asa fel incat sa aveti in gradina mereu cate o planta care sa infloreasca. Probleme ar putea aparea in anotimpul rece, doar daca nu v-ati pregatit bine. Multi gradinari cred ca pe timp de iarna gradina nu poate fi colorata, acest lucru demonstrand numai nepriceperea acestora.
Exista plante vesnic verzi, care nu au voie sa lipseasca din nici o gradina. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat gradina este mai bogata. Aceste plante sunt potrivite pentru garduri verzi, cu care se poate imprejmui gradina. Exista si cateva plante vesnic verzi care au boabe rosii iarna.

Iarna nu va mai fi la fel de insuportabila daca si ericaceea va avea un loc in gradina dumneavoastra. Ericaccea va va rasplati pe masura daca ii veti oferi un loc mai mic sau mai mare in gradina dumneavoastra. Desi cele mai multe nu infloresc la inceptul iernii, acestea isi pastreaza culoarea pana primavara. Un soi de ericaceea rezistent este cel de primavara. Aceste plante infloresc de iarna pana primavara si petalele lor au culoarea rosie sau roz. Ele sunt printre putinele care se simt bine in solul cu var, ele supravietuind insa si in solul acid.

Iasomia de iarna are florile mici, galbui, in forma de stea, si infloreste in aceeasi perioada. Solul preferat de aceasta floare este cel bogat cu lut, ea avand nevoie de soare si de un colt ferit. Deoarece crengile sale se apleaca spre pamant chiar la inaltimea ochilor, bucurandu-ne privirea, iasomia are nevoie de tarusi de sprijin.

gradina2Vremea ploioasa este si ea un factor negativ pentru plante. Cand in pamant se afla o cantitate foarte mare de apa, plantele se ineaca pur si simplu. Apa umple tot spatiul care in mod normal era cu aer si astfel radacinile nu mai au parte de oxigen. In plus, acest fenomen duce la stagnarea pamantului si impiedica dezvoltarea radacinilor. Daca pamantul mai este si calcat sau batut, atunci el se compacteaza si drenajul apei devine un proces si mai greu de realizat. Saturarea pamantului cu apa si compactarea acestuia sunt conditii ideale pentru aparitia unor boli precum phytopthora si alte ciuperci.

Pentru a preveni aceste probleme, aplicati un strat de mulci (paie, coaja de copac maruntita sau talas) peste zona radacinilor, tratati plantele cu o substanta fertilizatoare in perioada de crestere pentru a incuraja dezvoltarea lastarilor tineri, continuati sa udati plantele (sunt sensibile la stresul cauzat de seceta de dupa perioadele de ploaie abundenta), folositi multe materii organice si nisip sau pietris fin inainte de a face plantari sau insamantari pentru a imbunatati structura si drenajul solului (pentru soluri argiloase), cand faceti groapa in care urmeaza sa plantati, sfaramati usor marginile acesteia cu o furculita, instalati un sistem de drenaj sau construiti un sant pentru ca apa de ploaie sa se scurga cat mai usor. Daca aveti ghivece, puneti pietre pe fundul acestora pentru ca apa adunata in tava sa nu ajunga la radacini si nu udati in exces plantele din ghivece.

Daca plantele sunt deja inecate, cateva indicatii sunt: sa nu calcati pe pamantul ud, pentru ca acest lucru mareste gradul de compactare a solului, sa scoateti plantele inecate din ghivece, inlaturati radacinile afectate si transplantati intr-un amestec de pamant proaspat, bine drenabil, sa inlaturati lastarii tineri care sunt deja ofiliti sau uscati, sa tundeti usor gazonul si adaugati nisip fara calcar pentru a imbunatati drenajul.


gradina5Iluminarea gradinii

Pentru gradini exista doua tipuri de iluminat–cu lumina difuza sau cu spoturi. Lumina difuza este raspandita pe o arie mai larga si scade in intensitate spre margini. In cazul iluminarii cu spot (lumina focalizata) fasciculul este concentrat pe o suprafata limitata. Acest tip de lumina produce un fascicul care evidentiaza o anumita planta sau un grup de plante. Efectul de lumina se datoreaza tipului de bec sau a unui abajur care limiteaza fasciculul intr-un abajur. Pentru o lumina de fundal, sursa luminoasa se plaseaza in spatele unui copac, al unei bolti sau al unui accesoriu din gradina. Astfel, obiectul este scos in relief, iesind in evidenta clar, drept un contur proiectat pe un fundal luminat.

Iluminatul de jos in sus se realizeaza plasand sursa de lumina la nivelul solului, focalizata in sus, spre grupul de plante sau accesoriu. Incercati sa ascundeti sursa de lumina (lampa) sub obiectele care vrreti sa fie puse in valoare. Pentru iluminarea standard de jos in sus, distanta pana la accesoriul ales trebuie sa fie egala cu inaltimea lui. Pentru un efect mai spectaculos, plasati sursa de lumina la jumatatea acestei distante.

Iluminatul de sus in jos se obtine cu ajutorul unei surse de lumina difuze sau spot fixate direct sau oblic, deasupra zonei sau accesoriului. Lampile se pot monta fie pe zid, astfel incat sursa de lumina sa fie directionata spre terasa, fie spotul il suspendati deasupra unui brad.

Pentru un plus de inspiratie, viziteaza galeria HOME SPOT!


1 comentarii. Posteaza un comentariu

н�?ма решение като ч
Scris de Meme pe 26-10-2015 00:02

н�?ма решение като че ли. Можеш да пробваш да изключиш 3G.Control Panel -> Connections -> Mobile Networks -> Mobile Networks -> GSM/3G networksПри мен това �?�?каш разреди забивани�?та.

Posteaza un comentariu

Autor
Titlu
Comentariu
VerificareIntrodu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.
homespot.ro > Articole > DOSARE tematice > Gradina - posibilitati infiniteStatistica vizitatori unici:
Acum: 3 vizitatori si 1 membru
Astazi: 127 vizitatori
Ultima luna: 2.514 vizitatori
Vezi membrii care sunt on-line acum